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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
31/07/1996 |
Data da última atualização: |
28/09/2011 |
Autoria: |
FERREIRA, H. I. S.; LIMA, L. P. |
Título: |
Substituição de capins por casca de fruto do cacaueiro na alimentação de gado de corte - simulação com um modelo econométrico. |
Ano de publicação: |
1986 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Theobroma, Ilhéus, v. 16, n. 2, p. 97-105, abr./jun. 1986. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Inúmeros trabalhos foram elaborados sobre o emprego produtivo da casca do fruto, resíduo decorrente do sistema de produção de cacau. Entre as muitas sugestões de uso deste resto de cultura, destaca-se a que indica sua utilização como ingrediente (Volumoso) da alimentação de monogástricos e ruminantes. O Centro de Pesquisas do Cacau (CEPEC) desenvolveu investigações neste sentido, já tendo inclusive liberado informações sobre o tema. Além de considerações zootécnicas, o CEPEC divulgou estudos e avaliações econômicas sobre a alimentação de bovinos com casca de cacau in natura, picada. O presente estudo particulariza o problema da substituição de capins por casca de cacau, pondo a funcionar modelos econométricos ja anteriormente obtidos, visando a quantificação de relação entre os dois insumos. |
Palavras-Chave: |
Feeding; Husk; Seed. |
Thesagro: |
Alimentação; Cação; Cacau; Casca; Gado de Corte; Theobroma Cacao. |
Thesaurus Nal: |
beef cattle; straw. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01568naa a2200265 a 4500 001 1355036 005 2011-09-28 008 1986 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFERREIRA, H. I. S. 245 $aSubstituição de capins por casca de fruto do cacaueiro na alimentação de gado de corte - simulação com um modelo econométrico. 260 $c1986 520 $aInúmeros trabalhos foram elaborados sobre o emprego produtivo da casca do fruto, resíduo decorrente do sistema de produção de cacau. Entre as muitas sugestões de uso deste resto de cultura, destaca-se a que indica sua utilização como ingrediente (Volumoso) da alimentação de monogástricos e ruminantes. O Centro de Pesquisas do Cacau (CEPEC) desenvolveu investigações neste sentido, já tendo inclusive liberado informações sobre o tema. Além de considerações zootécnicas, o CEPEC divulgou estudos e avaliações econômicas sobre a alimentação de bovinos com casca de cacau in natura, picada. O presente estudo particulariza o problema da substituição de capins por casca de cacau, pondo a funcionar modelos econométricos ja anteriormente obtidos, visando a quantificação de relação entre os dois insumos. 650 $abeef cattle 650 $astraw 650 $aAlimentação 650 $aCação 650 $aCacau 650 $aCasca 650 $aGado de Corte 650 $aTheobroma Cacao 653 $aFeeding 653 $aHusk 653 $aSeed 700 1 $aLIMA, L. P. 773 $tRevista Theobroma, Ilhéus$gv. 16, n. 2, p. 97-105, abr./jun. 1986.
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
13/03/2023 |
Data da última atualização: |
13/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DIAS, M. C.; ZIDANES, U. L.; MASCARENHAS, A. R. P.; SETTER, C.; SCATOLINO, M. V.; MARTINS, M. A.; MORI, F. A.; BELGACEM, M. N.; TONOLI, G. H. D.; FERREIRA, S. R. |
Afiliação: |
MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA. |
Título: |
Mandacaru cactus as a source of nanofibrillated cellulose for nanopaper production. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Biological Macromolecules, v. 235, 123850, 2023. |
Páginas: |
1-11 |
ISSN: |
0141-8130 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.123850 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this work, nanofibrillated cellulose (NFC) was extracted from cactus Cereus jamacaru DC. (mandacaru) for nanopaper production. The technique adopted includes alkaline treatment, bleaching, and grinding treatment. The NFC was characterized according to its properties and scored based on a quality index. Particle homogeneity, turbidity, and microstructure of the suspensions were evaluated. Correspondingly, the optical and physical mechanical properties of the nanopapers were investigated. The chemical constituents of the material were analyzed. The sedimentation test and the zeta potential analyzed the stability of the NFC suspension. The morphological investigation was performed using environmental scanning electron microscopy (ESEM) and transmission electron microscopy (TEM). X-ray diffraction (XRD) analysis revealed that Mandacaru NFC has high crystallinity. Thermogravimetric analysis (TGA) and mechanical analysis were also used and revealed good thermal stability and good mechanical properties of the material. Therefore, the application of mandacaru is interesting in sectors such as packaging and electronic device development, as well as in composite materials. Given its score of 72 points on a quality index, this material was presented as an attractive, facile, and innovative source for obtaining NFC. |
Palavras-Chave: |
Cellulose nanofibrils; Cereus jamacaru DC. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02202naa a2200289 a 4500 001 2152325 005 2023-03-13 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0141-8130 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.123850$2DOI 100 1 $aDIAS, M. C. 245 $aMandacaru cactus as a source of nanofibrillated cellulose for nanopaper production.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a1-11 520 $aIn this work, nanofibrillated cellulose (NFC) was extracted from cactus Cereus jamacaru DC. (mandacaru) for nanopaper production. The technique adopted includes alkaline treatment, bleaching, and grinding treatment. The NFC was characterized according to its properties and scored based on a quality index. Particle homogeneity, turbidity, and microstructure of the suspensions were evaluated. Correspondingly, the optical and physical mechanical properties of the nanopapers were investigated. The chemical constituents of the material were analyzed. The sedimentation test and the zeta potential analyzed the stability of the NFC suspension. The morphological investigation was performed using environmental scanning electron microscopy (ESEM) and transmission electron microscopy (TEM). X-ray diffraction (XRD) analysis revealed that Mandacaru NFC has high crystallinity. Thermogravimetric analysis (TGA) and mechanical analysis were also used and revealed good thermal stability and good mechanical properties of the material. Therefore, the application of mandacaru is interesting in sectors such as packaging and electronic device development, as well as in composite materials. Given its score of 72 points on a quality index, this material was presented as an attractive, facile, and innovative source for obtaining NFC. 653 $aCellulose nanofibrils 653 $aCereus jamacaru DC 700 1 $aZIDANES, U. L. 700 1 $aMASCARENHAS, A. R. P. 700 1 $aSETTER, C. 700 1 $aSCATOLINO, M. V. 700 1 $aMARTINS, M. A. 700 1 $aMORI, F. A. 700 1 $aBELGACEM, M. N. 700 1 $aTONOLI, G. H. D. 700 1 $aFERREIRA, S. R. 773 $tInternational Journal of Biological Macromolecules$gv. 235, 123850, 2023.
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